До найгостріших кишкових інфекцій, що спричиняють харчові отруєння відносяться холера, черевний тиф, вірусні гепатити А і Б, дизентерія, сальмонельоз, ботулізм, стафілококові отруєння, ентероколіпт.

ЗАГАЛЬНІ  СИМПТОМИ  ОТРУЄННЯ

  • слабкість, озноб, нудота, пронос;
  • розлад шлунку, блювота;
  • запалення тонкого кишківника;
  • підвищення температури тіла;
  • зневоднення організму;
  • згущення крові;
  • враження центральної нервової системи;
  • параліч, порушення зору.

ШЛЯХИ  ЗАПОБІГАННЯ  ХАРЧОВИХ  ОТРУЄНЬ

  • суворе дотримання санітарно-гігієнічних норм та правил під час приготування, зберігання і транспортування продуктів харчування;
  • не вживати неякісні, несертифіковані продукти харчування на стихійних ринках, сумнівної якості та без санітарного дозволу;
  • воду та молоко перед вживанням обов’язково кип’ятити;
  • продукти харчування зберігати тільки в холодильнику;
  • фрукти та овочі перед споживанням ретельно мити проточною водою та обливати кип’ятком;
  • салати вживати тільки свіжо приготовленими;
  • не контактувати з хворими на інфекційні захворювання;
  • при появі вищезгаданих симптомів отруєння негайно звертатись до медичної установи.

ПАМ’ЯТАЙТЕ!

Харчовим  отруєнням  легше  запобігти,  ніж  їх  лікувати.

Бережіть  своє  здоров’я!